Menü Bezárás

Miről szól a mentálhigiénés segítő beszélgetés?

„A feltétel nélküli elfogadás a legnagyobb élmény, amelyet egy ember átélni képes.” (Carl Rogers).

Erre az igazságra épülnek a segítő beszélgetések. Ezekben a beszélgetésekben a segítő nem tanácsadóként, elemzőként, hanem támogató, kísérő szerepben segít a kliensnek aktivizálni a belső lelki energiaforrásait. Nem diagnosztizál, nem próbálja meg besorolni a klienst semmilyen kategóriába, a teljes ítélkezésmentesség és elfogadás jellemzi. 

A segítő beszélgetések során értő figyelemmel és elfogadó, empatikus attitűddel és pozitív szemlélettel viszonyulok hozzád, miközben “kísérlek az általad bejárni kívánt úton” személyes beszélgetések sorozatában. Ebben a bizalmi légkörben, ahol elfogadva érzed magadat, te is egyre jobban mersz önmagad lenni és magadat is egyre jobban elfogadni. Ez pedig varázslatos, szabadsággal teli, önbizalom erősítő élmény, ami erőt és motivációt adhat saját akadályaiddal való szembenézéshez, megoldások találásához, érzéseid átéléséhez, felelősség felvállalásához, bátor döntéseket meghozatalához. Támogatlak, hogy felismerd valódi önmagadat, megtaláld belső megoldásaidat életvezetési és kapcsolati problémáidra. A beszélgetésekben a múlt boncolgatása vagy mély analízisek helyett leginkább a jelen megélésének élményeivel dolgozunk. A beszélgetés témája mindig általad hozott téma – ami téged foglalkoztat, amiben te szeretnéd a kísérő támogatásomat igénybe venni. Mentálhigiénés segítő szakemberként nem töltök be más szakemberi – pl. pszichológusi vagy pszichiáteri – szerepet, sokkal inkább a lelki egészség megőrzésében, erősítésében, lelki problémák megelőzésében tudok segíteni. A mentálhigiénét holisztikusan közelítem meg, amely szerint a test-lélek-szellem összetartozó egész.

Milyen témákban segíthetek?

Önbizalom, önbecsülés növekedése

Kapcsolati problémák kezelése

Érzések megélésének elősegítése, érzelmi intelligencia fejlődése

Krízishelyzetek kezelése

Tudatosabb életvezetés

Egzisztenciális szorongások

Lelkigondozás

Identitás megerősítés

Életközép válságág

Változás kezelés

Döntéshelyzetek, dilemmák

Gyermeknevelési elakadások

Min alapszik a segítő beszélgetés?

Mentálhigiénés Segítő Szakemberként a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében végeztem. Az itt tanult – és gyakorlatban nagy hatékonysággal működő – Carl Rogers féle személyközpontú szemléletet alkalmazom. Alaptézise, hogy minden ember eredendően jó, és ha megfelelő környezetbe kerül, akkor képes a fejlődésre, az önmeghaladásra. Az egyén belső motivációjára és a dönteni tudás képességére helyezi a hangsúlyt a személyes fejlődés és a pozitív változás folyamatában.

Milyen hosszú egy ilyen folyamat?

Ez nagy mértékben függ az általad hozott témák jellegétől és a te igényeidtől. Általában egy alkalom 1, max. 1.5 óra. A gyakorisága általában 1-2 hetente egy alkalom (de lehet ennél sűrűbb is). A folyamat hossza nagyon változó (téma és igény függő), 3-12 hónap, de akár annál több is lehet.